vineri, 24 mai 2013

Acte inmatriculare masina

Acte inmatriculare auto
Acum ceva timp am cumparat o masina second-hand si m-am gandit sa postez pasii si ce acte sunt necesare pentru  a veni in ajutorul celor care vor sa-si cumpere o masina second hand.

Trebuiesc parcursi urmatorii pasi:

1. Act de vanzare/cumparare auto in 3 exemplare.
model-contract-vanzare-cumparare-masina
Model contract vanzare/cumparare auto

         Se face intre vanzator si cumparator la orice birou de acte auto sau poate fi completat de catre vanzator si cumparator, dar recomand un birou de acte auto. De obicei aceste birouri se gasesc pe langa sediile de politie. Certificatul de radiere nu trebuie completat. Masina se radiaza automat cand se face inscrierea pe noul proprietar.
2. Vanzatorul merge la directia de impozite si taxe a sectorului/judetului de care apartine pentru a scoate masina de la impozit. De acolo i se elibereaza un certificat fiscal prin care se dovedeste ca vanzatorul are toate taxele la zi. Atentie. Certificatul fiscal trebuie stampilat de functionarul primariei. De obicei uita sa faca asta.
3. Pe certificatul de inmatriculare trebuie completat de vanzator numele noului proprietar, data si semnatura vanzatorului. Vezi imaginea de mai jos. Atentie. Nu va primeste actele la politie daca vanzatorul nu completeaza aceste date.      


certificat-de-inmatriculare
Certificat de inmatriculare. In chearul rosu vanzatorul trebuie sa completeze numele cumparatorului, data de pe actul de vanzare cumparare si semnatura acestuia.
4. Dupa toate acestea vanzatorul trebuie sa predea actele masinii si toate randurile de chei cumparatorului. Practic asta e tot ce trebuie sa faca vanzatorul.
5. Cumparatorul se duce sa faca ITP-ul la masina.
6. Cumparatorul trebuie sa obtina certificatul de autenticitate de la RAR. RAR-ul se poate face in orice oras din tara. In Bucuresti se misca cel mai repede cei de la RAR Voluntari. Trebuie sa se faca rezervare vreo 2-3 zile inainte. Rezervarea se poate face si on-line. Click aici pentru rezervare RAR 
7. Cumparatorul isi face RCA. Daca nu doreste sa pastreze placutele cu numerele vechi, pe asigurare nu trebuie sa apara acestea.
8. Cumparatorul se duce la Directia de  impozite si taxe de care apartine cu urmatoarele acte:
  • Copie act vanzare cumparare (2 copii)
  • Carte identitate masina
  • Certificat fiscal vanzator
  • Copie buletin cumparator
  • Dosar 
La impozite si taxe trebuie achitata o taxa de 57 RON + impozitul la masina.
9. Se duce la politie cu urmatoarele acte:
  • Cerere tip(cerere de transcriere) completata de cumparator si semnata. Se gaseste la politie
  • Actul de proprietate (Factura de cumpărare, act vanzare cumparare sub semnatura privata, act mostenire, donatie, hotarare judecatoreasca, proces verbal de licitatie) original si copie xerox.
  • Cartea de Identitate a Vehiculului - original si copie xerox – cu folia de secretizare aplicată de R.A.R.
  • Fisa de inmatriculare cu viza de la Administratia Financiara a Primariei de domiciliu (de plata a impozitului), avand aplicata semnatura sau stampila, dupa caz, a proprietarului (pentru vanzator si pentru cumparator)
  • Chitanta platii taxei de inmatriculare – se achita la Administratia Financiara a Primariei de domiciliu.
  • Copie xerox dupa asigurarea obligatorie pe numele noului detinator valabila cel puţin 6 luni.
  • Chitanta reprezentand contravaloarea certificatului de inmatriculare – 37 RON, se achita la C.E.C. sau B.C.R.
  • Copie act de identitate (carte de identitate, buletin de identitate, pasaport in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate si carte de identitate provizorie).
  • Inspectia tehnica periodica in termenul de valabilitate – efectuata la orice statie autorizata de R.A.R.
  • Certificatul de Autenticitate – eliberat de R.A.R., in termenul de valabilitate înscris pe acesta.
  • Certificatul de Inmatriculare vechi cu mentiunea de instrainare si semnatura vanzatorului pe spate.
  • Placutele de inmatriculare vechi. Nu mai trebuie prezentate daca raman pe vehicul.

Daca nu sunt pastrate placutele de inmatriculare pe asigurare nu trebuie sa apara numerele de pe placute.

Pentru instrainarea autovehiculului trebuie facut un contract de comodat la notar. Costa in jur de 200 RON.

Acte necesare pentru instrainare autovehicul:

  • Carte de identitate vehicul
  • Certificat de inmatriculare
  • Buletin proprietar masina
  • Buletin persoana cu care se face contractul de comodat.
Daca masina paraseste tara in urma contractului de comodat trebuie facuta o traducere legalizata in limba vorbita din tara respectiva.



IMPORTANT
  • In cazul persoanelor juridice, ca acte de identitate se prezinta : imputernicire tip pentru depunerea documentelor, fotocopie dupa actul de identitate al imputernicitului, fotocopiedupa certificatul unic de inregistrare a societatii; 
  • Dacă inspectia tehnica periodica este deja efectuată de vechiul proprietar şi este valabilă cel puţin 30 zile, nu mai este necesară efectuarea ei; se prezintă tichetul vechi. 
  • ATENTIE: VERIFICATI DACA SEMNATURILE VANZATORULUI SUNT ACELEASI PE TOATE DOCUMENTELE!!!
  • Pentru a fi siguri ca masina nu are probleme, recomand ca RAR-ul sa se faca inainte de a semna contractul de vanzare cumparare.





4 comentarii:

  1. Salut. Am si eu o intrebare. Am cumparat o masina la mana a doua si nu mi-a dat certificat fiscal. Mi-a dat doar "Fisa de inmatriculare cu viza de la Administratia Financiara a Primariei de domiciliu (de plata a impozitului), avand aplicata semnatura sau stampila, dupa caz, a proprietarului (pentru vanzator si pentru cumparator)" Este ok?

    RăspundețiȘtergere
  2. salut, acesta este certificatul fiscal, dar mare atenyie sa fie stampilat de catre functionarul de la primarie, eu am patit ca functionarul sa uite sa puna stampila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulțumim pentru informații, ști cumva ce se face în plus în cazul în care masina vine din alta tara și nu este inmatriculata in romania? Am înțeles că trebuie tradusă cartea mașinii înainte sa te duci la rar

    RăspundețiȘtergere
  4. Societatea nostra se ocupa cu traduceri autorizate si legalizate. Preturile sunt mult mai mici decât ofertele care se găsesc pe piața. Daca sunteți interesați de o colaborare va rugam sa ne lăsați un mesaj pe ro.traduceri.ro@gmail.com (0761.850.686) sau puteți vizita saitul http://traducem.webs.com/ si noi o sa revenim cu o oferta.

    RăspundețiȘtergere